PRIVACY STATEMENT

PERSONAL DATA PROTECTION NOTICE

  1. UOA may from time to time communicate to the Member by various means (including but not limited to emails, short messaging services, instant messaging applications including Mobile Application, letters, newsletters and brochures) of, among others, (i) advertising, promotional and marketing activities in relation to existing and/or future developments within UOA Development Bhd and its subsidiaries, related and associated companies (collectively “UOA Group”); (ii) advertising, promotional and marketing activities by any tenants and owners in any UOA Group’s developments; and (iii) providing value added services.
    *UOA mungkin dari semasa ke semasa berkomunikasi dengan Member dengan pelbagai cara (termasuk tanpa had e-mel, khidmat pesanan ringkas, aplikasi pesanan segera termasuk aplikasi mobile, surat, dan risalah), antara lain, (i), aktiviti pengiklanan, promosi dan pemasaran berhubungan dengan pembangunan yang sedia ada dan/atau masa hadapan di dalam UOA Development Bhd dan anak-anak syarikatnya, yang berkaitan dan syarikat bersekutu (secara kolektif "Kumpulan UOA"); (ii) aktiviti pengiklanan, promosi dan pemasaran oleh mana-mana penyewa dan pemilik di dalam pembangunan mana-mana Kumpulan UOA; dan (iii) untuk memberi perkhidmatan tambah-nilai.
  2. Towards this purpose and pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“the Act”), a person, by being a Member, will be deemed to have given consent to UOA to retain and process the said person’s personal data which the person has provided to UOA.
    *Demi mencapai tujuan ini dan selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta tersebut”), seseorang, dengan menjadi Member, akan dianggap telah memberi persetujuannya kepada UOA untuk UOA menyimpan dan memproses data peribadinya.
  3. The personal data collected by UOA will include information such as Member’s name, date of birth, identity card number, passport number, address, gender, race, nationality, marital status, employer, income range, type of loans applied for in relation to the purchaser of property, email contact information and such other relevant information to enable UOA to provide the Member with UOA’s services and products.
    *Data peribadi Member yang dikumpul oleh UOA adalah termasuk maklumat seperti nama, tarikh lahir, nombor kad pengenalan nombor pasport, alamat, jantina, bangsa, kewarganegaraan, status perkahwinan, majikan, julat pendapatan, jenis pinjaman yang dipohon berhubung dengan pembelian harta, maklumat perhubungan e-mel dan maklumat lain yang berkaitan untuk membolehkan UOA memberikan Member perkhidmatan and produk UOA.
  4. The Member’s personal data has been and/or will be collected and processed by UOA for the following purposes:
    • (a) the delivery of pamphlets, brochures, flyers, mails, leaflets and other advertising and promotional materials regarding UOA’s projects, products and/or services to the Member, which delivery may be via email, mail, fax, short messaging services, instant messaging applications including Mobile Application, or hand delivery;
    • (b) to alert and recommend properties;
    • (c) the maintenance and upkeep of Member’s records;
    • (d) marketing and client/tenant profiling activities regarding UOA’s latest projects, products and/or services;
    • (e) execution of necessary agreement and/or contract for UOA’s projects, products and/or services with Member;
    • (f) credit assessment, financial and background check as and when deemed necessary;
    • (g) security and fraud prevention;
    • (h) statistical analysis;
    • (i) UOA’s branding, communications and corporate affairs, which include publication in UOA’s printed materials, website and/or other electronic media;
    • (j) to be used for internal record keeping and UOA’s corporate governance;
    • (k) ensuring compliance with and to make disclosure under any applicable law, regulation, direction, court order, by laws, guidelines and/or codes applicable to UOA;
    • (l) any subsequent commercial transactions in relation to UOA’s projects, products and/or services;
    • (m) customer care; and
    • (n) any other purposes related to UOA’s business.
    • *Data peribadi Member telah dan/atau akan dikumpul dan diproses oleh UOA untuk tujuan-tujuan berikut:
    • (a) penghantaran risalah, surat sebaran, mel dan bahan-bahan pengiklanan dan promosi yang lain berhubungan dengan projek-projek, produk-produk dan/atau servis-servis UOA kepada Member, di mana penghantaran tersebut adalah melalui e-mel, mel, faks, khidmat pesanan ringkas, aplikasi pesanan segera termasuk aplikasi mobile atau serahan tangan;
    • (b) memberitahu dan memberi cadangan mengenai hartanah;
    • (c) pemeliharaan dan penjagaan rekod Member;
    • (d) pemasaran dan aktiviti-aktiviti pemprofilan pelanggan/penyewa berhubungan dengan projek-projek, produk-produk dan servis-servis terkini UOA;
    • (e) perlaksanaan perjanjian dan/atau kontrak dengan UOA berkenaan dengan projek-projek, produk-produk dan servis-servis;
    • (f) penilaian kredit, pemeriksaan kewangan dan latar belakang jika dan apabila difikirkan perlu;
    • (g) sekuriti dan pengelakan kegiatan jenayah;
    • (h) analisis statistik;
    • (i) penjenamaan, komunikasi dan hal-ehwal korporat, yang termasuk penerbitan UOA dalam bahan-bahan bercetak, laman web dan/atau media elektronik;
    • (j) untuk penyimpanan rekod dalaman dan pentadbirurusan korporat UOA;
    • (k) untuk memastikan pematuhan dan membuat pendedahan di bawah undang-undang, regulasi, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan dan/atau kanun yang terpakai berkenaan dengan UOA;
    • (l) apa-apa transaksi komersial yang lanjut berkenaan projek-projek, produk-produk dan servis-servis UOA;
    • (m) khidmat pelanggan; dan
    • (n) apa-apa tujuan yang berkenaan dengan perniagaan UOA.
  5. A Member may at any time after the submission of the personal data to UOA, submit to UOA request for access to the Member’s personal data with UOA if:
    • (a) the Member requires access to make corrections to the Member’s personal data in UOA’s records in the event the information is inaccurate, misleading, out-of-date or incomplete;
    • (b) the Member requires access to verify the Member’s personal data in UOA’s records;
    • (c) the Member requests that the Member’s personal data shall only be kept for the fulfilment of the purpose of the collection of such information;
    • *Selepas seorang Member memberikan data peribadi kepada UOA, Member tersebut mempunyai hak untuk meminta akses kepada data peribadi Member di dalam rekod UOA sekiranya:
    • (a) Member tersebut memerlukan akses untuk memperbetulkan maklumat yang tidak tepat, mengelirukan, tidak terkini atau tidak lengkap;
    • (b) Member tersebut memerlukan akses untuk mengesahkan data peribadi Member di dalam rekod UOA;
    • (c) Member tersebut meminta agar data peribadinya hanya disimpan untuk mencapai tujuan pengumpulan maklumat tersebut sahaja.
  6. A Member may make all such requests to access pursuant to Clause 5 of Section F herein through:
    • Attention/Untuk Perhatian : UOA Care – Head of Department
    • Registered Mail to/Surat Berdaftar kepada :
    • UOA Development Bhd
    • UOA Corporate Tower, Lobby A, Avenue 10
    • The Vertical, Bangsar South City
    • No. 8, Jalan Kerinchi
    • 59200 Kuala Lumpur, Malaysia.
    • Telephone No./No. Telefon :
    • 1300886668(Malaysia) or/atau
    • 60322459192(International/Luar Negara)
    • Scan & email to/Imbas & emel kepada :uoacare@uoa.com.my
    • Fax to/Faks kepada :60322459198
  7. Any personal data retained by UOA shall be destroyed and/or deleted from UOA’s records and system in accordance with our retention policy in the event such data is no longer required. For the avoidance of doubt, UOA and UOA’s directors, management, employees, authorised officers or agents will not be responsible for any personal data submitted by a person/Member to UOA that is inaccurate, misleading, incomplete or not updated, or entered into our system incorrectly due to human error.
    *Data peribadi yang disimpan oleh UOA akan dibinasakan dan/atau dipadam dari rekod dan sistem UOA mengikut dasar pengekalan rekod UOA sekiranya data tersebut tidak lagi diperlukan. Bagi mengelakkan sebarang keraguan, pihak UOA dan pihak pengarah-pengarah, pengurusan, pekerja-pekerja, pegawai-pegawai yang diberi kuasa atau ejen-ejen UOA tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa data peribadi yang diserahkan oleh sesesiapa/Member kepada UOA yang tidak tepat, mengelirukan, tidak sempurna, tidak terkini, atau yang telah dimasukkan ke dalam sistem UOA dengan tidak betul atas kesilapan manusia.
  8. The personal data provided to UOA will be kept confidential but the Member agrees, consents and authorises UOA to disclose the Member’s personal data to the following classes of parties:
    • (a) any persons, government agencies, statutory authorities and/or industry regulators whom UOA is compelled or required to do so pursuant to any law;
    • (b) any associated, related and/or subsidiaries/companies of UOA Development Bhd, including those incorporated in the future;
    • (c) UOA’s business partners and affiliates;
    • (d) UOA’s auditors, consultants, lawyers, accountants and/or advisors;
    • (e) UOA’s third party service providers, third party management companies, sub-contractors or other parties as may be deemed necessary by UOA to facilitate a person’s/Member’s dealings with UOA.
    • *Data peribadi tersebut yang dibekalkan kepada UOA akan disimpan sulit tetapi Member bersetuju, membenarkan dan memberi kuasa kepada UOA untuk mendedahkan data peribadi Member kepada kelas-kelas pihak seperti berikut:
    • (a) mana-mana orang, agensi kerajaan, pihak berkuasa berkanun dan/atau pengawal industri yang mana UOA diwajib atau diperlukan untuk berbuat demikian menurut apa-apa undang-undang;
    • (b) syarikat-syarikat berkenaan dan/atau anak-anak syarikat UOA Development Bhd, termasuk yang diperbadankan pada masa depan;
    • (c) rakan-rakan dan sekutu perniagaan UOA;
    • (d) juruaudit, pakar perunding, peguam, akauntan dan/atau penasihat UOA;
    • (e) pembekal pihak ketiga, syarikat pengurusan pihak ketiga, subkontraktor atau pihak-pihak lain yang difikirkan perlu oleh UOA untuk memudahkan perurusan seseorang/Member dengan UOA.
  9. The failure by a person/Member to provide the personal data and/or refusal or restriction on any usage may result in a person/Member not being eligible to be a Member anymore, at the sole and absolute discretion of UOA.
    *Kegagalan seseorang/Member untuk membekalkan data peribadi dan/atau enggan menyekat penggunaan data peribadi tersebut akan mengakibatkan seseorang/Member tersebut tidak layak lagi untuk terus menjadi Member, keputusan sedemikian adalah hak tunggal UO.
  10. The Member’s personal data will be kept and processed in a secured manner. The appropriate administrative and security safeguards, policies and procedures will be implemented, as far as practicable, in accordance to the applicable laws and regulations. UOA will, as far as practicable, aim to prevent the unauthorised and/or unlawful processing of, and the accidental loss, destruction or damage to Member’s personal data.
    *Data peribadi Member akan disimpan dan diproses dalam cara yang selamat. Kawalan-kawalan, polisi-polisi dan langkah-langkah pentadbiran dan keselamatan yang sesuai akan dilaksanakan, sejauh yang mana dapat dilakukan, selaras dengan undang-undang dan peraturan yang terpakai. UOA akan, sejauh yang mana dapat dilakukan, berusaha bagi tujuan mengelakkan pemprosesan yang tidak dibenarkan dan/atau melanggar undang-undang, dan kehilangan, kemusnahan atau kerosakan yang tidak disengajakan terhadap data peribadi Member.
  11. In accordance to Section 7(3) of the Act, this Notice is issued in both the national and English languages. In the event of any inconsistency, the English language version of this Notice shall prevail.
    *Menurut Seksyen 7(3) Akta tersebut, Notis ini dikeluarkan dalam kedua-dua bahasa kebangsaan dan Inggeris. Di dalam keadaan mana terdapat ketidakseragaman, versi Bahasa Inggeris Notis ini hendaklah digunapakai.